Samen tegen coronavirus

BiJeVa vzw vraagt aandacht voor de waarschuwing van de Europese politiedienst Europol.

Coronacriminaliteit.


Criminelen hebben nieuwe manieren gevonden om tijdens de coronacrisis alsnog hun slag te kunnen slaan, ondanks de beperkingen waar ook zij mee te maken hebben. Daarvoor waarschuwt de Europese politiedienst Europol. Europol ziet verschillende vormen van coronacriminaliteit waar wij voor op moeten passen.

Voorkomen moet worden dat mensen lukraak gegevens gaan delen of hun bankkaart en pincode afstaan opdat vreemde anderen boodschappen voor ze gaan doen.

GIJSELSOFTWARE
Dit soort criminelen spelen doelbewust in op het vertrouwen van hun slachtoffers. Dat kan door een mail-, sms- of whatsappbericht dat er uitziet alsof het van uw eigen bank komt.

CRIMINELEN AAN DE DEUR
Maar volgens de Europese politiedienst gaan de acties van criminelen in coronatijd verder dan alleen digitaal. Doordat mensen bijvoorbeeld massaal thuisblijven, kunnen criminelen aan de deur komen om zogenaamd te controleren of je symptomen van het coronavirus hebt. Bij binnenkomst van deze ‘controleurs’ kunnen er dan dingen gestolen worden. Ook waarschuwt Europol voor fraude met bijvoorbeeld nepcollectanten, nepgoederen of illegale medicijnen.
Wees alstublieft op uw hoede en laat u niet beetnemen! Vraag legitimatie. Er zijn ‘collectanten’ die zogenaamd namens een goed doel aan de deur komen. Gebeurt het bij u, vraag altijd om legitimatie en maak desnoods een foto van de collectant. Geef bij twijfel nooit geld; er zijn andere manieren om het goed doel te steunen.

BABBELTRUCS
Ook andere babbeltrucs worden op verschillende plekken toegepast. Oplichters die zeggen dat ze uw huis komen ontsmetten of zelfs dat ze u op het Coronavirus kunnen controleren. Geloof dit nooit! Hulpverleners of verzorgers staan nooit plotseling bij u aan de deur, maar maken altijd eerst een afspraak – die u kunt dubbelchecken door: legitimatie te vragen en naar de organisatie waarvoor zij zeggen te werken te bellen.

‘BOODSCHAPPENHULP’
Dit soort criminelen spelen doelbewust in op het vertrouwen van hun slachtoffers. Dat kan door u op straat of bij uw voordeur vriendelijk aan te spreken met een smoes. Zo zijn er al gevallen bekend van daders die zich aanbieden als ‘boodschappenhulp’. Ze winnen vertrouwen en gaan vervolgens met de bankkaart en pincode van het slachtoffer aan de haal. Geef niets prijs De politie wil u op het hart drukken om nooit uw bankpas of uw pincode aan een vreemde te geven en ook nooit per post te versturen. Uw bank zal hier nooit om vragen, dus zo’n verzoek is per definitie nep.
Het is al gebeurd dat mensen een ‘bacterievrije’ of ‘gedesinfecteerde’ bankpas werd aangeboden. Ook daar zitten oplichters achter.

SCHAKEL DE POLITIE IN
Bent u of is iemand in uw omgeving onverhoopt toch slachtoffer geworden van oplichting, doe dan aangifte. Ook als u denkt dat u mogelijke daders aan het werk hebt gezien, hoort de politie dat graag.
ONLINE AANGIFTE DOEN
Ken je de verantwoordelijke wijkinspecteur in je buurt? Hij of zij is je eerste contactpersoon bij de politie. Vind u lokale politie TELEFONISCH AANGIFTE DOEN typ uw postcode, stad of gemeente in de zoekbalk. Op de nieuwe pagina die verschijnt kan u via de knop 'Je wijk' (in de rechterkolom van de pagina) alle contactgegevens opvragen van de wijkinspecteur.

 • Coronacrisis:
 • 1Bereikbaar?
 • 2Beschikbaar?
 • 3Criminelen?
Page 3 of 3

AANKONDIGINGEN

 • Ambassadrice BiJeVa:
 • Slongs Dievanongs
 •  
 • Koning kwam op bezoek
  13 Juli 2016
 •  
 • Voor Pro Hulpverleners
 •  
 • Interview: Anny De Windt bezielster ‘BiJeVa’
 • Donatie - Bank: IBAN BE55 0015 0850 9644
 • Sponsoring